Múltunk

Szervezetünk először 1932-ben alakult meg Magyarországon. A 20. század mozgalmas történelmének köszönhetően a Hanoar többször is megszűnt és újraalakult, és emiatt kisebb-nagyobb megszakítások vannak a mozgalom életében. A legutolsó szünet után, 2005 végén pár lelkes fiatal úgy gondolta, hogy szükség van erre a szervezetre, így némi izraeli segítséggel, egy-két hozzáértő véleménnyel, rengeteg lelkesedéssel és kitartással megkezdődött a munka. Ahogy telt az idő egyre több tapasztalatot gyűjtött a társaság, és egyre többen kezdtek el járni a programokra, a táborokba. A Hanoar így szépen lassan, meghatározó, központi része lett a budapesti zsidó ifúsági életnek.
A Hanoar nemzetközi törtnéleméről a következő videó mesél nekünk:

Céljaink

Célunk értéket teremteni, az informális oktatás módszereivel, játékosan megtanítani a hozzánk járó fiatalokat saját véleményt formálni, gondolkodni különböző témákban. Ezért a foglalkozásokon beszélgetünk alapvető emberi értékekről, környezetvédelemről, zsidóságról, Izraelről, aktuális és még sok más egyéb témáról. A pluralista szemlélet számunkra elsődleges érték, fontosnak tartjuk, hogy egy adott témában megmutassunk különböző nézeteket, utakat, meghallgassunk különböző véleményeket, de meghagyjuk mindenkinek azt a lehetőséget, hogy a saját útját járhassa.

Minden szombaton…

…várjuk a gyerekeket sok szeretettel az Izraeli Kulturális Intézet harmadik emeletén. Általában ezt már mindenki nagyon várja, mert jó a hangulat és újra látjuk a barátokat, madrichokat és a többi ismerőst. Egy kicsit még megy valami kellemes zene, mindenki elmeséli, hogy mi történt vele a héten, ilyenkor lehet hórázni is, aztán kezdődik a Havdala. Ez a szombat kimenetelének szertartása. Rövid, de nagyon szép dal, amit összekarolva, a sötétben, gyertyafénynél mindig együtt éneklünk. Ezek után kezdődnek a programok, amik nagyon változatosak, hétről hétre más típusú foglalkozáson vehetnek részt nálunk a chanikok.

Táborok

Évente kétszer, az iskolai szünetekben, két és négy napos Hanoar táborokat csinálunk. Ezeket általában mindenki már előre nagyon várja, mert ilyenkor éjjel-nappal együtt lehetünk. Táncolunk, énekelünk, kirándulunk, filmet forgatunk és nézünk, este pedig egy nagy közös programmal, vetélkedővel, éjszakai bátorságpróbával zárjuk a napot. A tavalyi nemzetközi őszi táborunk például így nézett ki:

Közösség

Mondanunk sem kell ezek után, hogy mi tényleg egy igazi nagy csapat vagyunk. Ami pedig igazán jó, hogy nagyon nyitottak vagyunk mindenkire, mindig várjuk az újakat, akik persze az első velünk töltött szombat este vagy tábor után, már olyanok, mintha ezer éve ott lennének. Hisszük, hogy gyerekként csapatban lenni és felnőni, együtt tölteni a szabadidőt, táborozni, nagyokat beszélgetni nagyon jó dolog. Ezek az élmények örökké tartó emlékként élhetnek, és akár életre szóló barátságok is köttethetnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy sokan azok közül, akik nálunk nőttek fel, kiemelkedően jó eredményeket érnek el, hasznos dolgokat csinálnak már tizenévesen is, illetve sokan a szervezetben tovább szeretnék adni, amit ők kaptak az elmúlt években.